To Manual Therapy είναι μια εξειδικευμένη τεχνική αποκατάστασης μυοσκελετικών προβλημάτων με ευρεία χρήση. Βασίζεται σε χειρονακτικές παρεμβάσεις, που γίνονται από τον φυσικοθεραπευτή, τόσο κατά την αξιολόγηση, όσο και κατά την θεραπεία και διαχείριση των συμπτωμάτων του ασθενή.
Ο όρος «Manual» παραπέμπει σε διαδικασίες που εκτελούνται με τα χέρια και ο όρος «Therapy» αντιστοιχεί σε θεραπεία κάποιας πάθησης. Συνεπώς, ως Manual Therapy (ΜΤ) ορίζουμε το κομμάτι της θεραπευτικής αποκατάστασης κατά το οποίο ο φυσικοθεραπευτής κάνει χρήση των χεριών του. Παρά την εντύπωση που έχει το ευρύ κοινό, στο manual therapy συγκαταλέγονται όχι μόνο παθητικές τεχνικές αποκατάστασης αλλά και πληθώρα ενεργητικών, που στόχο έχουν τόσο την εξέταση/αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του ασθενή όσο και της αποκατάστασης των μηχανικών μυοσκελετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Βασικός στόχος των τεχνικών Manual Therapy είναι:
- η αποκατάσταση της κινητικότητας των αρθρώσεων
- η ταχύτερη και βέλτιστη επούλωση των τραυματισμένων ιστών
- η πρόκληση μυϊκής χαλάρωσης
- η βελτίωση της δυσκαμψίας
- η αύξηση του εύρους κίνησης των τραυματισμένων αρθρώσεων
- η ελάττωση του οιδήματος και της φλεγμονής
- η μείωση του πόνου
- η βελτίωση στην ποιότητα της κίνησης
Η τεχνική του Manual Therapy, ουσιαστικά προσπαθεί να αναστρέψει τις δυσλειτουργίες μετά τη βλάβη, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενή, ενώ παράλληλα προλαμβάνει τον περιορισμό και την ανικανότητα που μπορεί να προκληθούν από τον τραυματισμό, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Χρησιμοποιώντας μια σειρά δοκιμασιών, μαζί με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ο φυσικοθεραπευτής της ομάδας μας, κάνει μια ενδελεχή πρακτική αξιολόγηση με τεχνικές αναγνώρισης (area screening test) , προκειμένου να αποφασίσει τις τεχνικές Manual Therapy που είναι κατάλληλες να χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίπτωση και να κάνει διαφοροδιαγνωση αυτών (tissue differentiation). Συγκεκριμένα, ελέγχονται λεπτομερώς το εύρος κίνησης (joint play) των αρθρώσεων, η πιθανότητα ύπαρξης φλεγμονής σε νευρικό ιστό, η μυϊκή δύναμη και η δυναμική σταθερότητα κατά την εκτέλεση διαφόρων κινήσεων. Επίσης χρησιμοποιούνται τεχνικές πρόκλησης ανακούφισης (provocation alleviation test) και καταγράφεται προς αξιολόγηση το τελικό αίσθημα που προκαλείται κατά τη κίνηση σε μια άρθρωση (end feel).
Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, τους θεραπευτικούς στόχους που έχουμε θέσει και πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προσωπικές ανάγκες του ασθενούς, στην PhysioStability, αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα θεραπειών Manual Therapy, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών που εφαρμόζονται είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά. Οι θεραπευτικές τεχνικές που περιλαμβάνονται σε ένα τέτοιο πλάνο είναι οι εξής:
- αρθρικές τεχνικές κινητοποιήσεις (mobilization) χειρισμοί (manipulation)
- κινητοποιήσεις αρθρώσεων και μαλακών μορίων
- τεχνικές μυοτενόντιων ιστών
- τεχνικές κινητοποίησης περιτονίας
- τεχνικές νευρικού ιστού
Οι τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων (joint mobilization), στοχεύουν σε συγκεκριμένες αρθρώσεις και περιλαμβάνουν την εφαρμογή έλξης και ολίσθησης, για την βελτίωση της κίνησης στην άρθρωση, τεχνικές μυϊκής ενδυνάμωσης, αλλαγή του μυϊκού τόνου του μήκους του μυός, βελτίωση της αιματικής ροής των ιστών, βελτίωση της θέσης ανάπαυσης της άρθρωσης, θεραπεία ισχαιμικού πόνου μαλακών ιστών κ.α.
Η τεχνικές Maitland, Kaltenborn, Parris, McKenzie και Mulligan, που συνδυάζουν τη χρήση παθητικών κινήσεων από τον φυσικοθεραπευτή, με την υποβοηθούμενη ενεργητική κίνηση του ασθενή, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η ιπποκράτειος τεχνική μοιάζει με την σύγχρονη αυτή προσθιοπίσθια πίεση με ταυτόχρονη εφαρμογή έλξης μέσω των ιμάντων στη σπονδυλική στήλη του ασθενή. Τέλος, οι νευροδυναμικές τεχνικές περιλαμβάνουν την κινητοποίηση των περιφερικών νευρών, για την αντιμετώπιση των κινητικών περιορισμών των αρθρώσεων ή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τα νεύρα.