Lodaer Img

Σκολίωση

Σκολίωση

Τι είναι η σκολίωση;

Η σκολίωση, ορίζεται ως μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, που δημιουργεί πλάγια κλίση (κύρτωμα), ως προς το μετωπιαίο επίπεδο και που μπορεί να συνοδεύεται από σπονδυλική περιστροφή. Η χαρακτηριστική πλάγια καμπυλότητα, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης, υποδηλώνοντας θωρακική, θωρακοσφυϊκή ή οσφυϊκή σκολίωση και η παρατηρούμενη στροφή, είναι συνήθως εμφανής όταν ο ασθενής κλίνει προς τα εμπρός (επίκυψη), λόγω του σχηματισμού ενός ύβου. Το μέγεθος της καμπυλότητας μετριέται συνήθως σε μοίρες, με τη μέθοδο Cobb και ο χαρακτηρισμός της είναι ενδεικτικός των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή.

Ποιοι τύποι σκολίωσης υπάρχουν;

Οι τρεις διαφορετικοί τύποι σκολίωσης που υπάρχουν, είναι η ιδιοπαθής, η συγγενής και η νευρομυϊκή, με την ιδιοπαθή σκολίωση να είναι η πιο συχνή, με ποσοστό εμφάνισης 80-90%. Η ιδιοπαθής σκολίωση εμφανίζεται στο 2-3% των εφήβων που είναι μεγαλύτεροι από 10 ετών, αλλά η περίοδος ανάπτυξής τους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι συχνότερη στα κορίτσια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εντοπισμός της σκολίωσης πραγματοποιείται μεταξύ των ηλικιών 10 και 14 ετών, γεγονός που είναι υψίστης σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση μειώνει την εξέλιξή της και τη νοσηρότητα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης;

Κατά τα πρώτα στάδια εμφάνισης της νόσου, ο ασθενής ενδέχεται να μην παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Με την προοδευτική αύξηση της καμπύλης, ωστόσο, εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

Πως θεραπεύεται η σκολίωση;

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της σκολίωσης, ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της καμπύλης και την ένταση της στροφής που εντοπίζεται. Οι πιο συνηθισμένες είναι η Φυσικοθεραπεία για ήπιες καμπύλες, η διορθωτική στήριξη με χρήση ορθωτικού κηδεμόνα σε συνδυασμό με Φυσικοθεραπεία, για μέτριες ή σοβαρές καμπύλες, ενώ σε σκολιώσεις άνω των 45˚, μπορεί να είναι αναπόφευκτη η χειρουργική επέμβαση. 

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης στην περίπτωση της φυσικοθεραπείας;

Η χρήση της θεραπευτικής άσκησης, έχει γίνει μέρος σχεδόν κάθε θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση της σκολίωσης, καθώς μεταξύ άλλων, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της καμπύλης και συμπτωμάτων, όπως η σπονδυλική δυσκαμψία.

Σε πρώιμες σκολιώσεις (10˚-14˚), αποτελεί το μόνο μέσο αντιμετώπισης. Σε περιπτώσεις ήπιας σκολίωσης (15˚-20˚), πιθανόν και κατά περίπτωση, μπορεί να συνδυαστεί με ορθωτικό κηδεμόνα. Σε μέτριας έντασης (21˚- 29˚) και σε σοβαρές σκολιώσεις (30˚ και άνω), είναι απαραίτητη η συνδυαστική χρήση ορθωτικού κηδεμόνα και Φυσικοθεραπείας. Στην περίπτωση αυτή, ο πρωταρχικός στόχος της Φυσικοθεραπείας, είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του ορθωτικού κηδεμόνα και να μειωθούν τα συμπτώματα της μυϊκής αδυναμίας και της ακαμψίας που προκαλούνται από την εφαρμογή του, διατηρώντας παράλληλα τα κερδισμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Όσων αφορά τη σκολίωση ενηλίκων, η θεραπευτική άσκηση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτική στην αντιμετώπισή της, ιδίως στην ανακούφιση από τον πόνο και από τα συνωδά προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί (η σκολίωση ενηλίκων δεν είναι ιάσιμη χωρίς χειρουργική επέμβαση). 

Η PhysioStability, απαρτίζεται από άριστα εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές, που εξειδικεύονται στα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης για την σκολίωση και διασφαλίζει τη διαρκή και συνεχή κατάρτιση των μελών της στα νέα επιστημονικά δεδομένα, που αφορούν τη θεραπευτική προσέγγιση της πάθησης.