Lodaer Img

Συχνές Ερωτήσεις

Σχετικά με την Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία είναι ένας επιστημονικός κλάδος του τομέα της υγείας, που χρησιμοποιεί φυσικούς τρόπους, μεθόδους και τεχνικές, για την αποκατάσταση, θεραπεία και διαχείριση διαφόρων καταστάσεων, τραυματισμών και δυσλειτουργιών, του ανθρωπίνου σώματος. Μέσω θεραπευτικών παρεμβάσεων, η Φυσικοθεραπεία στοχεύει στη βελτίωση της κινητικότητας, της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής ενός ατόμου.

Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων μυοσκελετικών κακώσεων, αθλητικών κακώσεων, χρόνιου πόνου, νευρολογικών διαταραχών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων, μετεγχειρητικής αποκατάστασης, παιδιατρικών παθήσεων και γηριατρικής φροντίδας.

Η Φυσικοθεραπεία, σε πρώτη φάση περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού ενός ατόμου και μετά, ο φυσικοθεραπευτής προβαίνει στη φυσική αξιολόγηση του ασθενή. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ο φυσικοθεραπευτής δημιουργεί ένα πλάνο αποκατάστασης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Το πλάνο αυτό, μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών μέσων (μηχανήματα), ασκήσεις, μάλαξη, χειρωνακτικές τεχνικές Φυσικοθεραπείας, εκπαίδευση και αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Ο απώτερος σκοπός, είναι η μείωση ή εξάλειψη του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας και της ισορροπίας, η αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας του σώματος και η γενικότερη προαγωγή της υγείας.

Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας, εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος και από τις ανάγκες και αντοχές του ίδιου του ασθενή. Σε γενικές γραμμές, συνήθως μια συνεδρία Φυσικοθεραπείας έχει διάρκεια μεταξύ 30 λεπτών με 1 ώρα.

Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει σε πολλές καταστάσεις που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, όπως αναπτυξιακές ή νευρολογικές διαταραχές, μυοσκελετικές παθήσεις και αθλητικές κακώσεις. Οι φυσικοθεραπευτές που ειδικεύονται στα παιδιά, είναι εκπαιδευμένοι στην αξιολόγηση και διαχείριση αυτών, χρησιμοποιώντας τεχνικές προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού, με σκοπό τη βέλτιστη ανάπτυξη και λειτουργικότητα αυτού.

Η Φυσικοθεραπεία συνήθως δεν πονάει. Παρόλα αυτά, μπορεί ο ασθενής να νοιώσει άβολα ή κάποιον ήπιο ερεθισμό, κατά την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών ή κατά την εκτέλεση κάποιων ασκήσεων. Ωστόσο, είναι πάντοτε απαραίτητο ο ασθενής να επικοινωνεί με τον φυσικοθεραπευτή του, σε περίπτωση που αισθανθεί κάποια δυσανεξία ή πόνο, ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης, ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι συνηθέστερες τεχνικές στην Φυσικοθεραπεία, περιλαμβάνουν πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων (με διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, αύξησης του εύρους κίνησης, συντονισμού και ισορροπίας) και χρήση φυσικών μέσων (μηχανημάτων), όπως υπέρηχος, διαθερμία, ηλεκτροδιέγερση, laser και μαγνητικά πεδία.

Το Μanual Τherapy ή χειροπρακτική θεραπεία, είναι μια τεχνική/μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους φυσικοθεραπευτές, για τη διάγνωση, διαχείριση και θεραπεία, διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων. Περιλαμβάνει τεχνικές μάλαξης και χειρισμούς για την κινητοποίηση των αρθρώσεων και των μαλακών ιστών, με σκοπό τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας ενός ατόμου.

Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστεί κανείς, δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η φύση του προβλήματος, αλλά και από τον ίδιο τον ασθενή. Υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και άλλες οι οποίες χρειάζονται βάθος χρόνου. Ο φυσικοθεραπευτής, πάντα αξιολογεί την κάθε περίσταση ξεχωριστά και δημιουργεί το πλάνο αποκατάστασης βάσει αυτής.

Οι ασκήσεις Φυσικοθεραπείας, δεν είναι απαραίτητο να γίνονται στο φυσικοθεραπευτήριο. Ο φυσικοθεραπευτής, αφού αξιολογήσει τον ασθενή του, δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για αυτόν. Στη συνέχεια, τον εκπαιδεύει στο πως να το εκτελεί σωστά και στο πως μπορεί αυτό το πρόγραμμα να προσαρμοστεί ώστε να εκτελείται και στο σπίτι, παρατηρώντας την πρόοδό του στην πορεία των συνεδριών.

Οι δημόσιοι ασφαλιστικοί φορείς στην Ελλάδα, καλύπτουν ένα μέρος του κόστους των συνεδριών που θα χρειαστεί ένας ασθενής (έχοντας ως όριο συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών). Το υπόλοιπο ποσό, καλύπτεται με τη συμμετοχή του ίδιου του ασθενή. Όσων αφορά τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εξαρτάται από το εκάστοτε συμβόλαιο παροχών και από την πολιτική της κάθε εταιρείας (μπορεί να έχει οικονομική συμμετοχή ασθενούς ή όριο θεραπειών ή όριο ποσού, που ορίζεται επακριβώς στο συμβόλαιο του κάθε ατόμου).

Σχετικά με την αντιμετώπιση παθήσεων

Η Φυσικοθεραπεία, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στην οσφυαλγία. Ο φυσικοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν τα αίτια που προκαλούν τον πόνο και στη συνέχεια, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, να τον αντιμετωπίζουν. Επίσης, μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος, συνήθως θα παρέχουν στον ασθενή οδηγίες για τη σωστή στάση και θέση του σώματος, καθώς και ένα πρόγραμμα ήπιων ασκήσεων, που θα μπορεί να εκτελεί μόνος του, προς αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών στην ίδια περιοχή.

Κατά κύριο λόγο, η Φυσικοθεραπεία είναι αυτή που ασχολείται με τη διαχείριση και αποκατάσταση αυτού του τύπου τραυματισμών. Οι φυσικοθεραπευτές σχεδιάζουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, με σκοπό την ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων (επιφανειακών ή μη), την αποκατάσταση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας, όπως και την πρόληψη και αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών.

Η Φυσικοθεραπεία, έχει καθοριστικό ρόλο στη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Ο φυσικοθεραπευτής, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, θα είναι αυτός που θα βρίσκεται σε άμεση και στενή συνεργασία με τον ασθενή. Θα δουλέψουν μαζί για την αποκατάσταση της κινητικότητας, της λειτουργικότητας και της δύναμης, καθώς και για την αποφυγή και πρόληψη, τυχών επιπλοκών. Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής πολλές φορές μπορεί να συστήσει τη χρήση ορθοπεδικών – ορθωτικών βοηθημάτων, ανάλογα με το χειρουργείο και την εικόνα του ασθενή.

Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Οι φυσικοθεραπευτές, εφαρμόζοντας εξειδικευμένο ασκησιολόγιο, συμβάλλουν στην ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν τις επιρρεασμένες αρθρώσεις, στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας και εκπαιδεύουν τον ασθενή στο να μάθει να προστατεύει και να προφυλάσσει, τις αρθρώσεις που εμφανίζουν το πρόβλημα.

Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη τραυματισμών, αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε έναν τραυματισμό. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να ενεργήσουν συμβουλευτικά ως προς τη διόρθωση ή την αλλαγή της στάσης του σώματος, τη μηχανική της κίνησης, τη βελτίωση της εργονομίας, όπως μπορούν και να παρέχουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ατόμου, το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και της ελαστικότητας, μειώνοντας τελικά την πιθανότητα τραυματισμού.

Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποδοτική σε θέματα ισορροπίας και συντονισμού. Οι φυσικοθεραπευτές διερευνώντας και αναγνωρίζοντας τα αίτια που προκαλούν αυτές τις διαταραχές, μπορούν να παρέχουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ατόμου, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας, της ιδιοδεκτικότητας και του συντονισμού.

Υπάρχει συγκεκριμένος κλάδος της Φυσικοθεραπείας που ονομάζεται καρδιοαναπνευστική Φυσικοθεραπεία. Οι φυσικοθεραπευτές, μέσω εξειδικευμένων τεχνικών και ασκήσεων, μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση και βελτίωση πολλών καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων. Μέσω αυτών, βοηθούν στη βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας και της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο Φυσικοθεραπευτή

Ένας φυσικοθεραπευτής, πρέπει να είναι κάτοχος Πτυχίου Φυσικοθεραπείας και να ανήκει στον οικείο σύλλογο της χώρας στην οποία ασκεί το επάγγελμα, όπως ορίζει η εκάστοτε νομοθεσία. Επίσης, χρέος του κάθε φυσικοθεραπευτή είναι να ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα δρώμενα και τεχνικές στον κλάδο και να επιδιώκει τη συνεχή επιμόρφωσή του, με σκοπό να παρέχει πάντοτε τις κατά το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς του.

Μπορεί κανείς να απευθυνθεί στον εκάστοτε επαγγελματικό σύλλογο (για την Ελλάδα – Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών), στον αρμόδιο ασφαλιστικό του φορέα ή σε κάποιο νοσοκομείο που ειδικεύεται στην πάθηση/πρόβλημά του. Εμείς στη PhysioStability, δεσμευόμαστε για την ποιότητα των υπηρεσιών μας και για τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των συνεργατών μας.